Bygg hytte med moduler

Vi nordmenn er et aktivt folkeslag som stortrives ute i naturen. Vi har et helt spesielt forhold til ryggsekken og Kvikklunsj-sjokoladen, og det samme gjelder også hytta. Det er ikke mange andre land i verden der befolkningen har et like kjært forhold til hytta som vi har er oppe i «det kalde nord». Mange av oss trives også utmerket i hytter uten innlagt vann og strøm, men når alt kommer til alt, liker vi selvfølgelig også å ha det praktisk – selv på hyttetur. Det er deilig å kunne ta seg en varm dusj når man kommer inn fra dagens turmarsj på fjellet eller i skogen, og det er ekstra behagelig å fyre i peisen samtidig som man har mulighet til å se dagens nyheter på TV eller høre på radio. Det krever strøm. Og når turen er over, og bilen har stått på vinterfjellet noen dager, er det faktisk ganske praktisk å kunne plugge inn motorvarmeren før hjemreisen også.

Så selv om vi liker oss godt på hyttetur i alle slags former, er det ikke til å komme bort fra at vi gjerne vil ha noen av de moderne funksjonalitetene på hytta også – så sant vi kan bevare hyttepreget! For det er jo noe eget med akkurat det – at hytta ikke er helt lik bolighuset vi bor i til daglig – og at hytta «går i ett med naturen» og får oss til å føle at vi er nettopp «på hytta». Ved sjøen eller på fjellet spiller liten rolle – vi vil ha alt det som er forbundet med friheten i naturen sammen med avslapning og kos.

I tillegg har vi kanskje også et helt spesielt forhold til et bestemt kystområde eller en bestemt hyttegrend. Heldigvis er det fortsatt muligheter til å få seg hytte i barndommens drømmeparadis, selv om det ikke er noe til salgs i akkurat det området du ønsker deg, eller med akkurat den utformingen du har sett for deg. Det er nemlig fortsatt mulig å bygge helt nye hytter som kan være helt optimale på alle måter, og det trenger ikke å være verken kostbart eller vanskelig å bygge nytt. Kanskje tenker du at en byggeprosess må være lang og dyr, men det behøver ikke å være tilfellet.

I dag kan mye av forberedelsene – og faktisk også ferdiggjøringen – gjennomføres hjemmefra foran PC-en og telefonen. Det gjør at byggeprosessen er mulig å gjennomføre i en travel hverdag. Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men med byggelementer som produseres på fabrikk, er det fullt mulig å få leveringsklare byggelementer som inneholder alt du trenger for å sette opp hytta – raskt og effektivt når byggetomten først er klargjort. Dette er den nye byggemåten for travle karrieremennesker som også vil ha muligheten til hyttekos i helger og ferier. Dermed vil du kunne være i arbeid og ha en aktiv fritid som vanlig, mens det meste av forberedelsene til byggingen gjøres klart til deg på elementfabrikken.

Og prefabrikerte elementer behøver ikke ha betongoverflater eller være laget i metall – du kan faktisk få modulhus og byggelementer som glir like godt inn i naturen på fjellet og i skogen, som hytter du setter opp fra bunnen av på stedet. Vi snakker selvfølgelig om massivtreelementer, der det naturlige særpreget er meget godt bevart og gir en fasade som glir inn i landskapet på en meget god måte. Et eksempel er firmaet Timbeco. Timbeco produserer massivtreelementer med høy ferdighetsgrad, som betyr at elementene kommer klargjort for alt av strøm- og vanntilkoblinger, ferdig isolert om du ønsker det, og ferdige til å settes sammen på stedet. På denne måten blir både selve byggeprosessen og kostnadene som er forbundet med den, redusert til et minimum. Det er praktisk, tidsbesparende og kostnadseffektivt. Akkurat slik vi travle og aktive nordmenn gjerne vil ha det.

En hytte som er bygget av massivtre, er selvfølgelig mulig å bygge helt selv, men det krever tid og svært stor egeninnsats, eller et stort apparat av snekkere og bygningsarbeidere som kan hjelpe deg i prosessen. Derfor er det kanskje enklere for mange å kjøpe en ferdigoppført hytte, eller leie hytte de gangene man reiser bort. Med modulelementer er selve byggeprosessen så mye enklere at man ikke behøver å la prosessen gå på bekostning av en andre ting i hverdag.

Ettersom massivtreelementer har en fasade som gjerne gir bygningen et naturlig preg, er de svært godt egnet til hytter. Det er opp til deg om du vil sette opp hytta på en tomt ved sjøen, på fjellet eller i skogen, og naturpreget gjør den like vakker uansett. Den bryter heller ikke med gjeldende bygningsnormer, ettersom alle norske byggeforskrifter følges, og fasaden er nøytral, moderne og samtidig svært rustikk og naturlig i omgivelsene. Du kan lese mer om bygging med massivtre her, og se om dette kan være en aktuell måte for deg å bygge din nye sommerbolig eller hytte på fjellet på.

En annen fordel med byggelementer i massivtre er det miljømessige aspektet. Selve treverket som materiale har faktisk en rekke fordeler når det gjelder miljø, blant annet CO2-utslipp, støv på byggeplassen samt påvirkning på område og omgivelser når det gjelder redusert transportmengde. Disse fordelene finner du uavhengig av om det er en enebolig, rekkehus eller en hytte du ønsker å bygge, ettersom massivtre har mange fordeler på akkurat dette punktet. Hvis du vil vite mer om hvordan selve gjennomføringen foregår, og hvilke miljømessige og andre fordeler du har med bygging i massivtre, kan du lese om et spesielt funkishus som er satt opp i Trondheim. Her får du god innsikt i fordelene med å bygge med prefabrikerte elementer, og hvilke besparelser du får med materialet massivtre.

Det er altså mye som taler for at en hytte i massivtre som er forhåndslaget på fabrikk, er en helt utmerket måte å bytte hytte på. Du kan være med på å legge inn spesielle ønsker, som store eller små vindusflater, antall elektrisitetspunkter, mulighet for å koble til utendørs jacuzzi, vannbåren varme i gulv, og så videre, og så videre. Det er ingenting som tilsier at hyttelivet bør være både kostbart og primitivt når du kan bygge hytte med massivtreelementer som gir alt du ønsker av et praktisk og funksjonelt hyttebygg. På den måten kan du nyte hyttelivet og friluftslivet på en måte som er lite tid- og kapitalkrevende, og få med alle moderne funksjoner i en bygning som glir rett inn i omgivelsene. Lykke til med hyttebyggingen!