Verdenscupen i hopp

Verdenscupen i hopp gir en oppsummering av hvem som har vært den beste hopperen i verden gjennom en hel sesong. Utenom VM og OL samles verdenseliten vanligvis ukentlig gjennom vintersesongen for å tevle i denne gjeve konkurransen. De fleste av rennene arrangeres i Europa, men det har også blitt avholdt renn i Nord-Amerika og Japan. Høydepunktet i verdenscupsesongen er den tysk-østerrikske hoppuka som blir arrangert rundt nyttår i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen. Verdenscupen ble opprettet i 1979/80.

Selv om skihopping regnes som norsk nasjonalsport, er det påfallende at Norge ikke noen gang har greid å etablere sin dominans over verdenscupen i hopp. På tross av mange gode enkeltprestasjoner i mesterskap har Norge ikke alltid hatt løpere som har evnet å være på topp gjennom en hel sesong. Bare tre nordmenn har vunnet verdenscupen i hopp: Vegard Opaas, Espen Bredesen og Anders Bardal. Dette er langt bak Østerrike, som har 11 sammenlagtseire, og Finland, som har 8 seire. Matti Nykänen fra Finland og Adam Malysz vant fire ganger hver.

Norske hopperes relative svakhet kan også avdekkes ved å se på antall individuelle seire i enkeltrenn i verdenscupen – heller ikke her er nordmennene i nærheten av å hevde seg på linje med for eksempel østerrikere, finner og tyskere. Roar Ljøkelsøy har 11 seire og Anders Jacobsen 10, men dette er langt bak Gregor Schlierenzauers 53 og Nykänen med 46. De norske er faktisk ikke en gang blant de 25 øverste på lista. I alt har Norge vunnet litt over 100 renn, mens Østerrike nærmer seg 250.

På tross av at Norge ikke har så mange seire, har det likevel blitt en del gode plasseringer i nasjonscupen på grunn av god bredde i laget over mange år. Norge har blitt best sammenlagt hele 8 ganger. Det siste tiåret var det stort sett Østerrike som vant med Norge som nr. 2, men med østerrikerne på nedadgående ser det ut til at striden først og fremst vil stå mellom Tyskland og Norge i årene fremover.