Verdenscupen i langrenn – del 1

Verdenscupen i langrenn er som mange vet en prestisjetung konkurranse som omfatter de viktigste rennene utenom VM og OL. På linje med VM, OL og Tour de Ski er det å vinne verdenscupen sammenlagt blant det aller største du kan oppnå som langrennsløper.

Løpene i verdenscupen arrangeres stort sett i Europa, selv om det også er noen løp i Nord-Amerika. Det pågikk en slags uoffisiell verdenscup i noen år på 1970-tallet, før cupen endelig fikk offisiell status i 1981/82. Løpene i verdenscupen gir veldig god uttelling til de beste, med hele 100 poeng for seier mot 50 poeng for 4. plass. Dette i ganske sterk kontrast til for eksempel skiskyting der det er 60 poeng for seier og 43 poeng for 4. plass. I forhold til cupen i skiskyting er det med andre ord større vekt på toppresultater og mindre vekt på å holde et jevnt høyt nivå gjennom hele vinteren. Det er også en nasjonscup i langrenn, men denne har etter hvert blitt lite interessant fordi Norge dominerer hvert eneste år. Siste gang et annet land vant nasjonscupen var på midten av 1990-tallet da sterkt dopede russere tok hjem seieren. De fire siste årene på rad har Norge vunnet foran Russland og Sverige.

Går vi tilbake til verdenscupens spede barndom, i tiden før den ble offisiell, var det norske utøvere som vant de to første årene: Ivar Formo i 1973/74 og Oddvar Brå i 1974/75, Brå vant også i 1978/1979. Andre norske utøvere som hevdet seg på 1970-tallet og ble nummer 2 eller 3 sammenlagt var Odd Martinsen, Magne Myrmo, Lars Erik Eriksen og Ove Aunli. Alle disse løperne gjorde det også godt i mesterskap: Ivar Formo vant femmila i OL i 1976, to år etter at Myrmo ble den siste verdensmester på treski. Brå og Aunli måtte vente til 1980-tallet, da Brå tok gull på 15 km og stafett i 1982-VM i Oslo og Aunli fulgte opp med samme bragd i Seefeld i 1985, det første VM der det ble skøytet. Odd Martinsen var kjent som “Stafett-Martin” og tok gull i stafett både i VM i 1966 og OL i 1968, slik Eriksen også gjorde det i VM i 1982.

På denne tiden var Norge likevel ikke like dominerende i skisporet som i dag. Løpere som Juha Mieto og Thomas Wassberg var jevnlig blant de fremste, og vant også sammenlagt. Det samme gjorde på tidlig 1980-tall løpere som Bill Koch, best kjent som den som introduserte skøyteteknikken, og Aleksandr Savjalov, best kjent som duellant med Oddvar Brå i den sagnomsuste VM-stafetten i Holmenkollen.