Verdenscupen i langrenn – del 2

Etter at det ble henholdsvis amerikansk og sovjetisk seier i verdenscupen de to første årene etter at cupen fikk offisiell status, kom 1980-tallet til å bli totalt preget av svensk dominans. I denne dominansen var det selvfølgelig én utøver som sto i en klasse for seg selv, nemlig Gunde Svan. Svan vant verdenscupen hele fem ganger, og seiersrekken ble bare avbrutt i mellomsesongen 1986/87 da Torgny Mogren vant foran Thomas Wassberg. Det beste norske året i denne perioden var VM-sesongen 1984/85, da Tor Håkon Holte og Ove Aunli fulgte nærmest Svan. Mot slutten av 1980-tallet kom det også lovende resultater fra utøvere som Pål Gunnar Mikkelsplass og Vegard Ulvang.

Nettopp Ulvang skulle bli den første til å snu den svenske dominansen. Etter sin 2. plass i 1988/89 tok han steget opp på det øverste trinnet på seierspallen i 1989/90, med Svan på 2. plass og en ny, lovende nordmann ved navn Bjørn Dæhlie på 3. plass. Dæhlie skulle bli den eneste i skihistorien som greide å følge opp og liketil overgå Svans dominans med sine seks sammenlagtseire. Hans argeste konkurrent ble etter hvert Vladimir Smirnov fra Kasakhstan, Smirnov hadde en lang karriere og ble nummer 3 både i 1985/86 og i 1997/98. Han greide også å få med seg to seire sammenlagt i verdenscupen, men måtte ellers gi tapt for sin overmann Dæhlie.

Mot slutten av 1990-tallet gikk karrierene til Dæhlie og Smirnov mot slutten, og nye dominerende løpere som Thomas Alsgaard fra Norge og Per Elofsson fra Sverige begynte å gjøre seg gjeldende (Alsgaard hadde riktig nok på sensasjonelt vis knust Dæhlie allerede på tremila under Lillehammer-OL i 1994). Dessverre var det mye juks i langrennssporten på denne tiden, og i 1999/2000 var det de to vanærede doperne Johann Mühlegg og Jari Isometsä som ble nummer 1 og 2 i verdenscupen. Odd-Bjørn Hjelmeseth som ble nummer 3 må derfor bli stående som en slags moralsk vinner for den sesongen.

Etter tre svenske seire ved Elofsson og Mathias Fredriksson tidlig på 2000-tallet ble det i en periode tysk dominans i verdenscupen. Jens Arne Svartedal, Tor Arne Hetland og Eldar Rønning kunne ikke forhindre at tyskerne tok kula fire år på rad ved Rene Sommerfeldt, Axel Teichmann og Tobias Angerer.

Fra 2006 og utover ble det arrangert i Tour de Ski i mellom-Europa, med verdenscuppoeng for de enkelte rennene og en hel bråte med poeng for sammenlagtplasseringene i touren. Av denne årsaken har det som regel endt om med at vinneren av Touren har gått av med seieren i verdenscupen også. Dario Cologna har gjort dette tre ganger, en bragd som trolig blir kopiert av Martin Johnsrud Sundby denne sesongen.